Parteneri
Articole & Noutati
Intreaba contabilul!
Autentificare cont
| Recuperare parola
Creare cont
Motivele de recurs in noul Cod de procedura civila

articol publicat la data 2013-01-07, ora 17:43

Prin cererea de recurs se formuleaza critici cu privire la modul in care au judecat instantele a caror hotarare se ataca iar prin motivele de casare care se formuleaza, nu se poate intregi cererea de chemare in judecata ori cererea reconventionala si nici nu se pot schimba obiectul acestora.

Cererea de recurs trebuie sa cuprinda, printer altele, sub sanctiunea nulitatii, conform art. 480 alin. (1) si alin. (3) noul Cod de procedura civila, “motivele de nelegalitate pe care se intemeiaza recursul si dezvoltarea lor sau, dupa caz, mentiunea ca motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat”.

Deci, greselile considerate a fi fost savarsite de catre instanta a carei hotarare se ataca trebuie incadrate in unul din cele opt motive de casare prevazute de art. 482 din noul Cod de procedura civila.

Astfel, potrivit dispozitiilor art. 481 din noul Cod de procedura civila  “recursul se va motiva prin insasi cererea de recurs , in afara de cazurile prevazute la art. 464 alin.(5), aplicabile si in recurs. In cazul in care Ministerul Public a participat in proces se va depune o copie de pe motivele de casare pentru procuror”.

Potrivit dispozitiilor art. 464 alin. (5) noul Cod de procedura civila “In cazul in care termenul pentru exercitarea apelului curge de la un alt moment decat comunicarea hotararii  motivarea apelului se va face intr-un termen de aceeasi durata , care curge insa de la data comunicarii hotararii”.

Recursul trebuie motivat, art.483 noul Cod de procedura civila facand referire la sanctiunea nemotivarii recursului, in sensul ca, recursul este nul daca nu a fost motivat in termenul legal, cu exceptia cazului prevazut la alin. (3).

Aceeasi sanctiune intervine in cazul in care motivele invocate nu se incadreaza in cazurile de casare prevazute la art. 482.

Alin. (3) al art. 483 prevede ca “ daca legea nu prevede altfel, motivele de casare care sunt de ordine publica, pot fi ridicate din oficiu de catre instanta, chiar dupa implinirea termenului de motivare a recursului, fie in proceduras de filtrare, fie in sedinta publica.

Art. 482 noul Cod de procedura civila, avand denumirea marginala “Motivele de casare” dispune ca recursul se poate formula, in mod exclusiv, pe unul sau mai multe dintre motivele de casare indicate, respectiv, “ Casarea unei hotarari se poate cere numai pentru urmatoarele motive de nelegalitate:

 1. Cand instanta nu a fost alcatuita potrivit dispozitiilor legale;

 2.cand judecatorul stabilit aleatoriu pentru solutionarea cauzei a fost schimbat, cu incalcarea normelor aplicabile, pe parcursul judecatii ori daca hotararea a fost pronuntata de catre un alt judecator decat cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului;

3. Cand hotararea a fost data cu incalcarea competentei de ordine publica a altei instante;

4. Cand instanta a depasit atributiile puterii judecatoresti;

5. Cand, prin hotararea data, instanta a incalcat regulile de procedura a carei nerespectare atrage sanctiunea nulitatii;

 6. Cand hotararea nu cuprinde motivele pe care se intemeiaza sau cand cuprinde motive contradictorii ori numai motive straine de natura cauzei;

7. Cand s-a incalcat autoritatea de lucru judecat;

8. Cand hotararea a fost data cu incalcarea sau aplicarea gresita a normelor de drept material.

Asa dupa cum se poate observa, in art. 482 alin.(1) pct. 1, noul Cod de procedura civila este reiterat motivul de recurs prevazut de art. 304 pct. 1 Cod procedura civila in vigoare. S-a procedat corect si pe deplin justificat avand in vedere situatiile in care, la instanta a carei hotarare se ataca, nu s-au respectat dispozitiile legale privind compunerea completului de judecata sau constituirea instantei.

Din modul in care este formulat motivul de recurs prevazut de art. 482 alin. (1) pct. 2 noul Cod de procedura civila, respectiv, “cand judecatorul stabilit aleatoriu pentru solutionarea cauzei a fost schimbat, cu incalcarea normelor aplicabile, pe parcursul judecatii, ori daca hotararea a fost pronuntata de catre un alt judecator decat cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului” se poate observa ca acesta are aplicabilitate atunci cand nu se respecta  normele care reglementeaza repartizarea si solutionarea aleatorie a pricinilor. In aceeasi masura se poate constata si ca acesta se aplica si in cazurile in care se incalca principiul “continuitatii”, acesta fiind unul din principiile fundamentale ale procesului civil si care are in vedere ca in sistemul nostrum procesual, hotararea trebuie sa fie pronuntata de acei judectori in fata carora au avut loc dezbaterile.

Referiri la principiul continuitatii in noul Cod de procedura civila sunt cele din art. 19(continuitatea ),art. 209( continuitatea instantei) precum si art.389(deliberarea).

Motivul de casare prevazut de art. 482 alin.(1) pct. 3 noul Cod de procedura civila, se poate formula atunci “ cand hotararea a fost data cu incalcarea competentei de ordine publica a altei instante”.

Aceste prevederi trebuiesc coroborate cu cele ale art. 125 noul Cod de procedura civila care se refera la exceptia de necompetenta. In acest sens se prevede ca necompetenta este de ordine publica sau privata. Necompetenta este de ordine publica:

1.in cazul incalcarii competentei generale, cand procesul nu este de competenta instantelor judecatoresti;

2.in cazul incalcarii competentei materiale, cand procesul este de competenta unei instante de un alt grad;

3.in cazul incalcarii competentei materiale exclusive, cand procesul este de competenta unei instante  de acelasi grad si partile nu o pot inlatura;

4. in toate celelalte cazuri competenta este de ordine privata.

Recursul se poate formula, in conformitate cu art. 482 alin(1) pct. 4 noul Cod procedura civila atunci :” cand instanta a depasit atributiile puterii judecatoresti”.

Acest motiv de casare a figurat si in legile Curtii de Casatie(art. 30, pct. 7, teza a II-a “…ori au savarsit un exces de putere in sensul ca au trecut in atributiile altei puteri constituite in stat”, dar si in Codul de procedura civila din 1948.

Astfel cum dispune art. 482 alin. (1) pct. 5noul Cod de procedura civila, recursul se poate formula si atunci “ cand, prin hotararea data, instanta a incalcat regulile de procedura a caror nerespectare atrage sanctiunea nulitatii”.

In acest sens trebuie observat si ca art. 169 noul Cod de procedura civila defineste nulitatea ca fiind “sanctiunea care lipseste total sau partial de efecte actul de procedura efectuat cu nerespectarea cerintelor legale, de fond sau de forma.

Referiri la nulitate se fac si in art. 170 din noul Cod de procedura civila avand denumirea marginala “Nulitatea conditionata”. In acest sens se dispune ca “actul de procedura este lovit de nulitate daca prin nerespectarea cerintei legale s-a adus partii o vatamare care nu poate fi inlaturata decat prin desfiintarea acestuia.

In cazul nulitatilor expres prevazute de lege, vatamarea este prezumata, partea interesata putand face dovada contrara”.

Art. 171 avand denumirea “Nulitatea neconditionata” se refera la faptul ca “nulitatea nu este conditionata de existenta unei vatamari in cazul incalcarii dispozitiilor legale referitoare la: 1. Capacitatea procesuala; 2. Reprezentarea procesuala; 3. Competenta instantei; 4. Compunerea sau constituirea instantei; 5.publicitatea sedintei de judecata; 6. Alte cerinte legale extrinsinceci actului de procedura, daca legea nu dispune altfel”.

Un alt motiv de recurs il poate constitui, in conformitate cu art. 482 alin. (1) pct. 7 noul Cod de procedura civila , incalcarea de catre instante a autoritatii de lucru judecat.

 Exceptia procesuala a autoritatii de lucru judecat este prevazuta in art. 426 noul Cod procedura civila si In acest sens se prevede ca,   “exceptia autoritatii de lucru judecat poate fi invocata de instanta sau de parti in orice stare a procesului , chiar inaintea instantei de recurs. Ca efect al admiterii exceptiei, partii I se poate crea in propria cale de atac o situatie mai rea decat aceea din hotararea atacata”.

Art. 424 noul Cod de procedura civila denumit “Autoritatea de lucru judecat” dispune: “Hotararea judecatoreasca ce solutioneaza, in tot sau in parte, fondul procesului sau statueaza asupra unei exceptii procesuale ori asupra oricarui alt incident are, de la pronuntare, autoritate de lucru judecat cu privire la chestiunea transata. Autoritatea de lucru judecat priveste dispozitivul, precum si considerentele pe care acesta se sprijina, inclusiv cele prin care s-a rezolvat o chestiune litigioasa. Hotararea judecatoreasca prin care se ia o masura provizorie nu are autoritate de lucru judecat asupra fondului. Cand hotararea este supusa apelului sau recursului, autoritatea de lucru judecat este provizorie.

Hotararea atacata cu contestatie in anulare sau revizuire isi pastraza autoritatea de lucru judecat pana ce va fi inlocuita cu o alta hotarare”.

Art. 425 noul Cod de procedura civila dispune ca nimeni nu poate fi chemat in judecata de doua ori in aceeasi calitate, in temeiul aceleiasi cauze si pentru acelasi obiect. Oricare dintre parti poate opune lucrul anterior judecat intr-un alt litigiu, daca are legatura cu solutionarea acestuia din urma.

Motivul de recurs prevazut de art. 482 alin.(1) pct 8 se poate formula in ipoteza “cand hotararea a fost data cu incalcarea sau aplicarea gresita a normelor de drept material”.

Asa cum s-a aratat in literatura de specialitate, ipoteza se refera la situatiile in care instanta recurge la textele de lege aplicabile spetei, dar, fie le incalca in litera si spiritua lor, fie le aplica gresit, interpretarea pe care le-o da fiind prea intinsa sau prea restransa ori cu totul eronata.

Art. 482 alin.(2) noul Cod de procedura civila dispune ca motivele prevazute la alin. (1) al art. 482 nu pot fi primite decat daca ele nu au putut fi invocate pe calea apelului sau in cursul judecarii apelului , ori, desi au fost invocate in termen, au fost respinse sau instanta a omis sa se pronunte asupra lor.

Se poate constata ca nu se mai regasesc in noul Cod de procedura civila motivele de casare prevazute de art. 304 pct. 6 si 8  Cod procedura civila in vigoare, dat fiind caracterul recursului de cale extraordinara de atac.

Cabinet avocat Tudor Ion

http://www.avocat-tudor.ro/

Parerile dumneavoastra despre PRIMA BURSA DE CONTABILITATE din Romania

Felicitari celor ce au infiintat aceasta platforma, mult succes!

spune Cruceru Corina, contabil

Felicitari ! acest site este binevenit in mediul de afaceri.

spune Minca Valeria, contabil

Buna seara! as vrea sa va rog sa initiati si posiblitatea platii abonamentului prin scriere unui sms; e o modalitatea mai plata mult mai usoara.

spune Pop Ionela, contabil

Cred ca este ceea ce avem nevoie,atat pentru contabili cat si pentru cei ce doresc serviciile noastre. Sper sa fim din ce in ce mai multi.Cu respect Viorel Buga

spune Buga Viorel, contabil

Este bun site-lui dar cum efectuez plata?

spune Alexe Octavian, contabil

O IDEE BUNA, DOAR CA AR FI BINE VENITA O PERIOADA DE PROBA (DE EX 7 ZILE)IN CARE CEI CARE ISI OFERA SERVICIILE SA POATA TESTA ACEASTA PAGINA SI APOI SA PLATEASCA ALTFEL SA ISI PIARDA CONTUL

spune CRISTEA NELIANA, contabil

sunt de ajutor si ff promti...felicitarii pentru acest site

spune Mircea Filip, administrator firma

va rog la categorie sa adaugati si \"AUDITOR FINANCIAR\"

spune HUSANU MONICA, contabil

Mi-a placut de la inceput ideea, de asta m-am si abonat!Mi se pare de viitor, deci sper sa functioneze si sa aiba cat mai multi de castigat!Succes!Denissa Voicu

spune Denissa Voicu, contabil

ESTE UN SITE UTIL !!!

spune catalina mocanu, contabil
© 2017 bursadeconta.ro . Toate drepturile rezervate. Platforma dezvoltata de weblancer.eu cu sprijinul bursadeavocatura.ro

Castiga 200 RON cu
Bursa de Contabilitate !

Bursa de Contabilitate ofera in perioada 18.06.2012 - 25.06.2012 un premiu de 200 RON pentru cea mai complexa cerere de cotatie adaugata pe site si concretizata prin siteul nostru.

Publica un anunt Inchide fereastra Termeni si conditii concurs